среда, 19. децембар 2012.

Deda mraz - legenda koja traje

Deda  Mraz - legenda koja traje
Legenda o darežljivom debeljku u crveno-beloj bundi traje gotovo sto trideset godina. Od davnina su uticaji raznih naroda, kultura, religija, bojili i docrtavali sadašnji portret darežljivog gospodina Mraza.
Početak mita najčešće se vezuje za svetog Nikolu - zaštitnika mornara i putnika. Jašući na belom konju, Nikola Čudotvorac posećivao je i darivao decu koja su tokom godine bila dobra. Mali, pospani domaćini u prozoru bi ostavljali čiste cipelice u koje bi sveti Nikola spuštao poklone.
Sadašnji, širom sveta prepoznatljivi imidž Deda-Mraza, početkom 19. veka, utvrdili su, ko bi drugi, do preduzimljivi Amerikanci. Profesor Klement Mur daleke 1823. godine napisao je pesmu svojoj deci o dolasku svetog Nikole. Njegov zemljak, slikar Tomas Nast, pedesetak godina kasnije, inspirisan ovim stihovima, nacrtao je prvog Deda-Mraza, kakvog danas prepoznajemo.
Uvek nasmejan i dobroćudan, a svuda drugačijeg imena. Malim Japancima je Santono Odžisen (Ujka Santa), Italijani ga oslovljavaju sa Babo Natale (Otac Božić), za žitelje Kostarike, Kolumbije, Meksika on je Ninjo Hesus (Dete Isus). Kod nas je do Drugog svetskog rata poklone delio Božić Bata. Obavezno kao sedokosi deka, rumenih obraza, sa crveno- belom kapom i vrećom poklona.
Vremenom je legenda, na žalost mnogih, komercijalizovana. Početkom 20. veka "Koka-Kola" je lansirala kampanju sa dragim licem, novac je počeo da se vrti, a bajka da se plaća.
Da li iz želje da razotkriju magiju, ili utvrde baš suprotno - postojanje svemoćnog debeljka, čak su se i ozbiljni naučnici uključili u rasprave  - postoji li ili ne?! Oni su se bacili na  naučne  proračune o aktivnostima Deda Mraza.
U jednoj jedinoj novogodišnjoj noći, deka, čije se godine ne znaju, obiđe oko 110 miliona domova. Zbog toga bi samo u jednoj sekundi morao da zakuca na vrata 967 kuća. Njegove sanke bi pri tom trebalo da jure 1.080 kilometara u sekundi, što je čak 3.200 puta brže od samoga zvuka. Ako bi svakom mališanu ostavio poklon, ne teži od kilogram, saonice i vreća za darove morale bi da izdrže teret od skoro 500.000 tona!
Zoolozi takođe nisu sedeli dokoni. Saznali su da sanke vuku obavezno ženke irvasa. Jer, mužjacima uoči Nove godine, zbog hormonskih promena, otpadaju rogovi, a naravno, svi znamo da su glavni vozači gospodina Mraza vlasnici prelepih rogova.
U sticanju prestižnog zvanja Deda-Mraza, širom sveta otvorene su škole. U Kopenhagenu, tokom leta, kada agilne čičice nisu toliko zauzete, organizuje se Svetski kongres. Raspravlja se o važnim pitanjima. Poput onog, da li je Deda Mraz iz Finske jedini autentični na planeti?! Da li su klompe prevaziđena obuća? Zašto se u Brazilu bune protiv čupavih i toplih brada i kapa ......?

Нема коментара:

Постави коментар

Knjige koje vredi pročitati bar jednom u životu

Iako o ukusima definitivno ne vredi raspravljavati, vreme kao najbolji sudija i barometar autentičnih vrednosti, kroz svoja sita protrese...